fbpx

Razlogi za pomanjkanje magnezija

Razlogov za pomanjkanje magnezija je lahko več. V splošnem jih lahko razdelimo v tri možne kategorije:

  • S prehrano ne zaužijemo dovolj magnezija.
  • Magnezij, ki ga zaužijemo, se ne absorbira v dovoljšni količini.
  • Preveliko izločanje magnezija preko kože, ledvic in tankega črevesja.

Povečan stres:

V stresnih situacijah naše telo potrebuje več magnezija. Če ga nimamo dovolj, so naši živci preveč stimulirani in se počutimo nelagodno in živčno. Stresna hormona adrenalin in noradrenalin stimulirata celice, da pričnejo izločati še več magnezija v krvni obtok.

Fizična aktivnost:

Zaradi povečanega krčenja mišic pri fizični aktivnosti telo porablja znatno večjo količino magnezija. Tudi s potenjem se dodatno izloča večja količina magnezija. Zadostna količina magnezija preprečuje mišične krče in tvorbo mlečne kisline, katera povzroča bolečino v mišicah. Nenazadnje magnezij poveča vzdržljivost in skrajša čas okrevanja.

Osiromašena hrana:

Naši predniki so leta in leta uživali hrano bogato z magnezijem, kot na primer oreške, polnozrnata živila in zelenjavo, zato telo ni imelo potrebe po njegovem shranjevanju. Naše telo se ni nikoli naučilo shraniti magnezija, kar je posledica, da moramo še danes vsakodnevno uživati dovolj magnezija s hrano. Kakšna je pa današnja prehrana? Bel kruh, hitra hrana in sladkarije, katere praktično ne vsebujejo nič magnezija.

Izčrpana prst:

Tudi tisti, ki skrbno izbirajo živila ne dobijo več ustrezne količine magnezija s prehrano. Razlog se skriva v izčrpavanju kmetijske zemlje. Praksa pridelovanja monokultur in uporaba pesticidov prepreči, da bi se zemlja sama regenerirala. Kisel dež vsebuje dušikovo kislino, katera se zlahka poveže z magnezijem, s čimer se zmanjša količina samega magnezija v zemlji. Če tudi bi ga bilo dovolj v prsti, uporaba poceni kalijevih gnojil prepreči absorpcijo magnezija, saj rastline lažje vsrkajo kalij kot magnezij. Kot rezultat takšnega načina kmetovanja je pridelek z majhno vsebnostjo magnezija.

Težave z absorpcijo:

Absorpcija magnezija preko prebavnega traka je problematična. Visoka koncentracija kalcija, fosforja, maščob, beljakovin, alkohola, kakor tudi pomanjkanje vitamina B1 in B6 ovira njegovo vsrkavanje. Zgolj 30% magnezija iz hrane oziroma 20% magnezija, ki ga jemljemo v obliki tablet, se lahko absorbira preko prebavnega trakta. Pri starejših ljudeh je to še dodatno oteženo, saj želodec ne proizvaja dovolj želodčne kisline, kar otežuje, da bi se magnezij razcepil na primerno obliko za absorpcijo. Težave so prav tako lahko pojavijo pri ljudeh, ki jemljejo antacid in zdravila, ki zmanjšujejo izločanje želodčne kisline.

Izguba magnezija zaradi prekomernega uživanja alkohola:

Alkohol poveča izločanje magnezija preko ledvic. Če zvečer spijemo kozarec ali dva vina, lahko hitro občutimo krče v nogah. Z še večjim uživanjem alkohola telo izgublja še več magnezija preko jeter in ledvic.

Pomanjkanje magnezija, zaradi jemanja določenih zdravil:

Diuretiki, zdravila za visok krvni tlak (ACE inhibitorji), odvajala ali zdravila za srce (digoksin) znatno zmanjšajo raven magnezija v telesu. Prav tako pomanjkanje magnezija lahko povzroči jemanje kontracepcijskih tablet, inzulina in antibiotikov.

Povečana potreba magnezija med nosečnostjo:

Med nosečnostjo hormoni povzročijo, da se preko 25% magnezija izloča preko ledvic, povečana potreba pa je tudi zaradi samega otroka, ki raste. Slabost, krče, visok krvi tlak in napetost v gladkih mišicah lahko pripisujemo pomanjkanju magnezija.