fbpx

Čezkožna uporaba magnezija

Koža je naravna bariera, ki kljub temu prepušča določene snovi. Človek ima posebne celice, ki pri potenju povlečejo magnezij nazaj v telo z namenom preprečiti njegovo prekomerno izgubo. Pri transdermalni uporabi magnezija imajo prav te celice sposobnost ga absorbirati v telo.

Oblike zunanje uporabe magnezija:

 • Magnezijevo olje – raztopina magnezijevega klorida in vode,
 • Magnezijevi kosmiči – uporabni za kopeli,
 • Magnezijev gel – sestavljen iz magnezijevega klorida in naravnih zgoščevalcev.

Magnezijevo olje

Magnezijevo olje je priporočljivo dnevno uporabljati. Zjutraj in zvečer, oziroma po potrebi nanesemo 10 razprškov olja (Magnesium oil Classic) na roke, ramena, noge, trebuh ali hrbet, kar predstavlja približno 160 mg čistega magnezija. Olje lahko namažemo tudi pod pazduhe, saj je tu veliko znojnic, preko katerih se bo vsrkal. V tem primeru olje deluje, kot nekakšen deodorant. V primeru, da imamo nižjo koncentracijo magnezijevega olja, število razpržkov lahko ustrezno povečamo. V osnovi lahko brez težav nanesemo večjo količino magnezija, saj predoziranje ni mogoče. Ko bodo celice nasičene, enostavno ne bodo več absorbirale magnezija.

Pri prvi uporabi magnezijevega olja je priporočljivo uporabiti manjšo količino in jo nato postopoma povečevati, da se koža navadi nanj. Če se občuti rahlo srbenje je to povsem normalno, saj je to znak, da magnezij vstopa v kožo. Pri ljudeh z občutljivo kožo je smiselno uporabiti magnezijevo olje z nižjo koncentracijo (Magnesium oil Sensitive), da pa vseeno vnesemo dovolj magnezija, moramo povečati število razpržkov. Magnezij se uspešno absorbira po približno 20 minutah. V kolikor nam občutek olja na koži ne ustreza, jo lahko po tem času enostavno speremo ali obrišemo.

Magnezijevo olje ne sme priti v stik z očmi. Uporaba na sveže pobritih predelih, poškodovani koži ali ranah povzroči pekoč občutek, zato se je potrebno tem predelom izogibati. Po končanem nanosu olja je smiselno oprati roke, da ne bi kasneje prišel magnezij v stik z očmi.

Magnezijev gel

Magnezijev gel (Magnesium Gel) vsebuje magnezijev klorid, vodo, glicerin in naravni zgoščevalec. Koncentracija je približno 30 odstotna. 1 ml gela vsebuje približno 100 mg čistega magnezija. Uporablja se ga lahko za športe kakor tudi sproščujoče masaže. Z gelom bomo kožo tudi navlažili. Gel nanesemo na želen predel in nežno masiramo nekaj minut, saj že sama masaža pripomore k boljši absorpciji magnezija. Če nam občutek na koži ne odgovarja, lahko po pribižno 20 minutah enostavno speremo z vodo. Lahko pa gel pustimo, saj bo le ta kožo tudi navlažil.

Magnezijev gel ne sme priti v stik z očmi. Ne smemo ga zaužiti. Uporaba na sveže pobritih predelih, poškodovani koži ali ranah povzroči pekoč občutek, zato se je potrebno tem predelom izogibati. V primeru nanosa na večje površine, lahko včasih povzroči rahlo topel občutek. To je povsem normalno in je del vazodilatatornega učinka magnezija, kar pomeni, da magnezij širi žile oziroma sprošča gladke mišične celice v stenah žil.

Magnezijevi kosmiči

Čeprav so kosmiči trda oblika magnezijevega klorida, je v njih dejansko več kot polovica vode. Kemijska vez, ki povezuje 1 molekulo magnezijevega klorida in 6 molekul vode se imenuje magnezijev klorid heksahidrat. Magnezijeve kosmiče (Magnesium Flakes) sestavlja 47 odstotkov magnezijevega klorida in 53 odstotkov vode. To je zelo pomembno dejstvo, ki ga moramo upoštevati pri pripravi ustrezne koncentracije kopeli. Magnezijevi kosmiči imajo največjo koncentracijo magnezija, 1 g magnezijevih kosmičev vsebuje 120 mg čistega magnezija.

Magnezijeva kopel v kadi:

Količina absorbiranega magnezija v telo je odvisna od koncentracije pripravljene kopeli, temperature vode, časa zadrževanja nog ali celotnega telesa v kopeli ter nenazadnje od tega, kolikšen del telesa je v kopeli. Za dosego zadostne količine magnezija v telesu, je priporočljivo delati kopel 2 krat tedensko več tednov.

Priporočene vrednosti za kopel v kadi:

 • Temperatura vode naj bo približno 37 °C,
 • Kopel naj traja največ 20 minut,
 • Za povprečno kopel v kadi naj se uporabi od 500 do 1000 g magnezijevih kosmičev.

Magnezijeva kopel nog:

Pri taki kopeli je priporočljivo imeti noge v vodi vsaj do gležnjev, da dosežemo ustrezno površino telesa, ki bo absorbirala magnezij. Ker je v tem primeru precej manjši del telesa izpostavljen magnezijevi raztopini, lahko kopel izvajamo vsakodnevno.

Priporočene vrednosti za kopel nog:

 • Temperatura vode naj bo približno 37 °C,
 • Kopel naj traja več kot 20 minut,
 • Noge naj bodo prekrite z vodo vsaj do gležnjev.

Priporočene koncentracije (navedena na embalaži) naj se ne preseže. Po drugi strani pa je za dosego ustrezne absorpcije magnezija v telo potreba dovoljšnja koncentracija, saj zgolj z eno žličko magnezijevih kosmičev v kopeli ne bomo dosegli željenega učinka.

Priporočene koncentracije pri kopeli nog:

 • Za dosego 2% raztopine zmešamo 5 litrov vode in 200 gramov kosmičev,
 • Za dosego 3% raztopine zmešamo 5 litrov vode in 300 gramov kosmičev,
 • Za dosego 4% raztopine zmešamo 5 litrov vode in 400 gramov kosmičev,
 • Za dosego 5% raztopine zmešamo 5 litrov vode in 500 gramov kosmičev.