fbpx

Načini vnosa magnezija v telo

  • Intravenozno: najhitrejši način je vnos magnezija preko infuzije, saj tako telo dobi 100% količino, pri takemu načinu se tudi izognemo prebavnemu traktu. Tak postopek se uporablja v nujnih primerih, kot je srčni napad, kap, povišan srčni utripi ali srčna aritmija. Če je naš imunski sistem precej oslabljen, se lahko pod zdravniškim nadzorom izvede terapija, kjer preko infuzije dobimo magnezij in ostale potrebne sestavine, s čimer si lahko ponovno »napolnimo baterije«.
  • Peroralno: najbolj poznan način jemanja magnezija je v obliki tablet, praškov ali granul. Težava takšnega načina uživanja je težja absorpcija magnezija preko prebavnega trakta. Zgolj 20 do 30 % se ga uspešno vsrka v telo. Pri starejših ljudeh je ta odstotek lahko še nižji. Vsak bi pomisli, da potemtakem enostavno povečamo dozo, vendar to ima svoje omejitve, saj preveč zaužitega magnezija lahko povzroči drisko. Nenazadnje, če povečamo vnos in s tem koncentracijo magnezija v črevesju, se razmerje vsrkanega magnezija zmanjša. Od vsakega posameznika pa je odvisno, kakšno količino magnezija lahko tolerira, za nekoga bo že 100 mg povzročilo drisko ali slabost medtem, ko bo nekdo lahko brez stranskih učinkov zaužil 400 mg.
  • Čezkožno ali transdermalno: absorpcija magnezija preko kože je razmeroma nov način, katerega so prvi začeli uporabljati profesionalni športniki. Metoda nanosa je v obliki magnezijevega olja, katerega enostavno pošpricamo po željenem delu telesa, pri tem pa se izognemo prebavnemu traktu in s tem neželenim stranskim učinkom. Magnezijevo olje enostavno nanesemo na boleč predel ali po celotnem telesu. Prednost čezkožne uporabe je v tek, da obidemo prebavni trak in s tem eliminiramo težave z absorpcijo, ne povzroča stranskih učinkov, kot je driska, nanos je mogoč na točno določen predel ter učinkovati prične hitreje.